Friday, December 2, 2011

muzik dan boneka

sering kali kudengar kutukan dan cemuhan...
oleh sang pengkarya, pengkritik, pendengar, pembuli, poser dan golongan bermodal insan....
bahawa kenapa harus kita lebihkan muzik dari seberang yakni indonesia..kenapa?
putaran radio...kacatv...konsert..bahkan ringtone sendiri memuja muja lagu - lagu artis indonesia...kenapa?


suka utk aku katakan di sini...bahwa..aku suka dan setuju sama sekali MUZIK INDONESIA merajai pentas hiburan tanahair kita...walaupun aku bukanlah penggemar tegar hasilan mereka...

bukan utk provokasi..cuma padaku ada papan- papan bukti utuh yg menjadikan mereka menguasai pasaran muzik tanahair..

hasilan- hasilan lagu yg begitu indah, susunan muzik yg mmg mengkagumkan...hasilan kerja yg tidak sekadar menyiapkan lagu...tp menghasilkan lagu..indah, bermesej dan seringkali berhantu utk didengar kembali.

instrumen pelbagai...lirik yg puitis dan berirama....grapan vokal yg tidak dibuat buat...tidak keterlaluan...

dengar saja hasilan Dewa, Padi dan Slank...setiap penampilan ada perubahan...tidak sekadar ketukan drum, petikan gitar dan bass......ada pelbagai kehadiran....violin...keyboard, gendang...seruling...bersatu dalam lagu..

bukan menafikan kehebatan pengkarya kita masa kini...tapi ianya hambar...aku masih terkenang kan kehebatan pengkarya terdahulu...May, Handy Black, Junction, Desire, Febians, Wings, BPR, Lefthanded, SYJ (sofea), Search........malu dengan kehebatan mereka.

hanya melebihkan tempikkan dan lolongan...Azlan & the typewriter misalnya...vocalnya mmg sungguh hebat..lagunya ada kelebihan...tp terlalu banyak LOLONGAN kosong....utk apa? utk membuktikan kamu ada vokal yg tinggi? xperlu! sudah sedia maklum Azlan ada kelebihan vokal 5 bintang....persembahan live yg best...tp lolongang membuatkan aku semakin hilang nafsu.

ahhhh....semakin membosankan dgn lagu- lagu 'handalan' kita... semakin lama semakin SEMAK!

2 comments: